Składniki:
- 400 g spaghetti
- kilka łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- kilka filetów anchois
- 3-4 suszone pomidory
- 1/2 kg świeżych
- dojrzałych pomidorów
- papryczka pikantna
- ewentualnie nieco kaparów albo czarnych oliwek bez pestek
Sposób przyrządzania:
Czosnek przesmażamy na oliwie, dodajemy filety anchois, drobno pokrojone suszone pomidory, ewentualnie kapary, oliwki, natkę lub bazylię, sól i 2-3 papryczki(peperoncino), a na końcu sparzone, a następnie obrane ze skórki i pokrojone w drobniutką kosteczkę pomidory. Sos dusimy przez kilka minut, po czym doprawiamy nim ugotowany al dente makaron.
Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania.Mozemy nie dawac suszonych pomidoròw(ja osobiscie nie dodaje)SMACZNEGO!
kopytka wloskie-gnocchi
Skladniki:
* 400 g ziemniaków
* 75 g mąki + więcej do wysypania stolnicy
* sól mozna dodac jajko(sa troszke twardsze)
Sposòb robienia:
Ziemniaki ugotowac przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Zagnieść elastyczne ciasto . Uformować wałek, pokroić małe kluseczki i ugotować w osolonej wodzie. Podawać z sosem pomidorowym i posypac obficie parmezanem.
SMACZNEGO!
Rurki z pieczarkami
Składniki
- 40 dag rurek (penne)
- pieczarki
- olej
- natka pietruszki
- przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
- pieczarki
- olej
- natka pietruszki
- przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente, odcedzić, polać podgrzanym w garnku przecierem pomidorowym z podsmażonymi pieczarkami, posypać natką.
Oponki
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 3 żółtka
- 5 dag cukru
- 25 ml spirytusu
- szklanka mleka
- cytryna
- jajko
- 5 dag masła
- sól
- tłuszcz do smażenia
- cukier do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 10 dag mąki i 1/3 mleka, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu dodać żółtka utarte z jajkiem i resztą cukru, pozostałą mąkę i mleko, sok i skórkę z cytryny, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na 2 cm, wykroić krążki, wyciąć dziurkę. Usmażyć z obu stron, posypać cukrem.
Nessun commento:
Posta un commento