W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie. Chodzi o to by, nauczyć się tańczyć w deszczu. Vivian Green

2010/06/14

Granita di caffe




Aromat parzonej kawy jest jednym z najbardziej charakterystycznych zapachów wloskiej ulicy. Zwykle jest to albo mala czarna (espresso lub po prostu caffé), albo cappuccino ze smietanka .
Sa tez inne odmiany kawy: espresso z wieksza iloscia wody to caffé lungo lub Americano; caffé macchiato podawana jest z niewielka iloscia mleka; caffé latte przypomina nasza „biala kawe”. Obecnie w wielu miejscach podaje sie kawe bezkofeinowa (nalezy poprosiç o Hag, nawet jesli bar podaje inny gatunek takiej kawy). W lecie czesto pije sie kawe na zimno (caffé freddo), ale prawdziwym przysmakiem jest caffé granita, zimna kawa z lodem i bita smietana.Mozna ja kupic w lodziarniach i barach.

GRANITA DI CAFFE:

Polowe szklanki kawy dobrze oslodzonej(najlepiej z czajniczka,bo musi byc bez fusow)
nalezy zamrozic w zamrazalniku.
Kiedy kawa juz jest gotowa do pojemnika nakladamy warstwe bitej,slodkiej smietany.
Nastepnie warstwe zamrozonej kawy.........i tak 2-3 warstwy.
Na koniec dekorujemy znowu bita smietana i posypujemy troszke dla dekoracji kakaem.
SMACZNEGO!

Ja osobiscie polecam dla odmiany na cieply,sloneczny dzien zamiast lodow.

Jesli nie lubicie kawy mozna zamienic ja na owoce(najlepsze sa truskawki)

Nessun commento: