Abruzja to wyjatkowa kraina, jedna z nielicznych w Europie zachowanych w tak nienaruszonym stanie. Na jej obszarze wystepuje wiele bardzo zróznicowanych gatunków zwierzat i roslin. Na jednej trzeciej powierzchni regionu znajduja sie trzy parki narodowe, park regionalny i trzydziesci rezerwatów.
Juz samo to stanowi o jego niezwyklosci, a gdy dodac do tego jeszcze sredniowieczne miasteczka oraz liczne, rozproszone klasztory i zamki, to latwo zatracic sie w tym miejscu. Region ten, mimo pólnocnego polozenia, zawsze nalezal do poludnia – zarówno historycznie, jak i kulturowo.
Dominacja natury sprawia, ze Abruzja jest znaczacym osrodkiem produkcji wina, serów, trufli i kasztanów, ale przede wszystkim szafranu.
Abruzje pokochaja milosnicy sportów narciarskich, trekkingu, alpinizmu, rowerów górskich czy kajaków. Wzdluz wybrzeza Adriatyku natomiast znajda dla siebie miejsce amatorzy nadmorskich kurortów.
Prowincje Abruzji: L’ Aquila (stolica regionu), Pescara, Teramo i Chieti.
Warto zobaczyc przepiekny film „Amerykanin”, w którym gra George Clonney i piekna Violante Placido, a cala akcja rozgrywa siewe wloskiej Abruzji.
W starozytnosci Aprutium, zamieszkiwane przez plemiona italskie. W 304 r. p.n.e. podporzadkowana Rzymowi. W VII w. podbita przez Longobardów, jej pólnocna czesc stala sie trzonem ksiestwa Spoleto, a czesc poludniowa (Molise) znalazla sie pod kontrola Ksiestwa Benewentu. Od IX w. nazywana Abruzja. Od XII w. we wladaniu Normanów, w skladzie Królestwa Sycylii. Poparla
cesarza Fryderyka II (który w 1240 zalozyl miasto L’Aquila) w jego walce z papiestwem. Po upadku Hohenstaufów od polowy XIII w. we wladaniu kolejno Andegawenów (od 1282 w Królestwie Neapolu), pózniej królów Hiszpanii i Burbonów. Od 1861 w zjednoczonym Królestwie Wloskim.
Abruzja to region rolniczo-przemyslowy. Uprawia sie tutaj zboza, ziemniaki, buraki cukrowe, winorosl, drzewa owocowe, oliwki
oraz warzywa. Hoduje sie bydlo i owce. Wystepuje rybolówstwo morskie. Wydobywa sie gaz ziemny i boksyty.
Nessun commento:
Posta un commento