Owoc granatu to także witaminy, głównie C, E i kwas pantotenowy. Oprócz tego egzotyczna roślina dostarcza związków mineralnych, przede wszystkim potasu, magnezu i fosforu.
1. Pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki, a to
dzięki wspomnianym wcześniej związkom przeciwutleniającym. Jedne z badań
wykazały, że sok z granatu wykazuje większą aktywność antyoksydacyjną niż czerwone wino i zielona herbata.
2. Działa zapobiegawczo wobec miażdżycy. Sok z
granatu przyczynia się m.in. do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi
oraz pomaga w unormowaniu poziomu trój glicerydów i cholesterolu LDL,
zwanego potocznie "złym".
3. Może chronić przed niektórymi nowotworami, jak
rak prostaty, piersi i jelita grubego. Właściwości ekstraktu z granatu
nie ograniczają się jedynie do zapobiegania rozwojowi nowotworów, ale
też mogą mieć hamujący wpływ na postęp choroby. Niektóre badania
sugerują, że zawarte w owocach granatu związki mogą odgrywać rolę także w prewencji i leczeniu białaczki oraz raka wątrobowokomórkowego.
4. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe - pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi.
5. Działa przeciwzapalnie – jest polecany osobom
walczącym z chronicznym stanem zapalnym, który towarzyszy takim
chorobom, jak cukrzyca typu 2, nowotwór, choroby serca, Alzheimer czy
nawet otyłość.
6. Jest pomocny w zwalczaniu stanu zapalnego i bólu stawów.
7. Może wpływać korzystnie na pamięć, dlatego jest polecany w diecie osób starszych.
Nessun commento:
Posta un commento