Dużą rolę w wyglądzie włosów odgrywa
stosowana dieta. Ciągłe diety odchudzające, zubażające organizm w
składniki mineralne i witaminy, nie służą włosom. Najgroźniejsze są
diety cud o znacznie obniżonej kaloryczności lub monodiety, polegające
na kilkudniowym spożywaniu wyłącznie jednego produktu np. jabłek. Zdrowa
i zbilansowana dieta wywoła korzystny efekt na włosach. Duże znaczenia
ma biotyna, cynk, żelazo oraz aminokwasy siarkowe. Te ostatnie są
budulcem włosa tworzącym keratynę. Nadaje ona sprężystość, dzięki niej
włosy są wytrzymałe na czynniki fizyczne i chemiczne. Aminokwasy
siarkowe znajdują się przede wszystkim w mięsie, rybach, jajach i
nasionach roślin strączkowych. Brak białka doskwiera przede wszystkim
wegetariankom.
Na prawidłowy przebieg procesu tworzenia keratyny z aminokwasów wpływa cynk.
Jego niedobór może powodować powstawanie łupieżu. Większe ilości cynku
znajdują się w owocach morza, mięsie, jajach i kaszach. Innym związkiem
mineralnym, którego niedobór może powodować wypadanie włosów jest żelazo.
Ważnym źródłem żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego. Czerwone
mięso i podroby są niezwykle bogate w ten pierwiastek, ale jego duże
ilości znajdują się też w drobiu i jajach. Produkty roślinne –warzywa,
świeże i suszone owoce, również zawierają żelazo, jednak w formie gorzej
przyswajanej. Na sprężystość i odporność włosów wpływa także krzem,
którego szukać należy w herbatach zawierających skrzyp polny lub
pokrzywę oraz w produktach mlecznych.
Pielęgnacyjne działanie na włosy
wykazują witaminy z grupy B –zwłaszcza pantenol (wit. B5), oraz biotyna.
Ich niedobór spowalnia porost włosów. Niezwykle duże ilości witamin z
grupy B występują w drożdżach.
Od pewnego czasu picie napojów z dodatkiem drożdży stało się bardzo
popularne. Tworzone są nawet grupy kobiet, które na forach internetowych
dzielą się pomysłami na napoje oraz obserwowanymi skutkami. Źródłami
biotyny (zwanej witaminą H) są żółtka jaj, orzechy, mleko i również drożdże.
Warto zadbać o obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych
i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w diecie. Wpłyną one na
prawidłowe nawilżenie skóry, zapobiegną jej wysuszeniu i poprawią
odżywienie włosów. Ważne jest, aby dietę, której zadaniem jest poprawić
stan włosów, stosować stale. Wygląda włosów powinien poprawić się, co
będzie widoczne dopiero po 3 miesiącach żywieniowej kuracji.
Nessun commento:
Posta un commento