W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie. Chodzi o to by, nauczyć się tańczyć w deszczu. Vivian Green

2013/01/26

Wypadanie wlosow

Dużą rolę w wyglądzie włosów odgrywa stosowana dieta. Ciągłe diety odchudzające, zubażające organizm w składniki mineralne i witaminy, nie służą włosom. Najgroźniejsze są diety cud o znacznie obniżonej kaloryczności lub monodiety, polegające na kilkudniowym spożywaniu wyłącznie jednego produktu np. jabłek. Zdrowa i zbilansowana dieta wywoła korzystny efekt na włosach. Duże znaczenia ma biotyna, cynk, żelazo oraz aminokwasy siarkowe. Te ostatnie są budulcem włosa tworzącym keratynę. Nadaje ona sprężystość, dzięki niej włosy są wytrzymałe na czynniki fizyczne i chemiczne. Aminokwasy siarkowe znajdują się przede wszystkim w mięsie, rybach, jajach i nasionach roślin strączkowych. Brak białka doskwiera przede wszystkim wegetariankom.
Na prawidłowy przebieg procesu tworzenia keratyny z aminokwasów wpływa cynk. Jego niedobór może powodować powstawanie łupieżu. Większe ilości cynku znajdują się w owocach morza, mięsie, jajach i kaszach. Innym związkiem mineralnym, którego niedobór może powodować wypadanie włosów jest żelazo. Ważnym źródłem żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego. Czerwone mięso i podroby są niezwykle bogate w ten pierwiastek, ale jego duże ilości znajdują się też w drobiu i jajach. Produkty roślinne –warzywa, świeże i suszone owoce, również zawierają żelazo, jednak w formie gorzej przyswajanej. Na sprężystość i odporność włosów wpływa także krzem, którego szukać należy w herbatach zawierających skrzyp polny lub pokrzywę oraz w produktach mlecznych.
Pielęgnacyjne działanie na włosy wykazują witaminy z grupy B –zwłaszcza pantenol (wit. B5), oraz biotyna. Ich niedobór spowalnia porost włosów. Niezwykle duże ilości witamin z grupy B występują w drożdżach. Od pewnego czasu picie napojów z dodatkiem drożdży stało się bardzo popularne. Tworzone są nawet grupy kobiet, które na forach internetowych dzielą się pomysłami na napoje oraz obserwowanymi skutkami. Źródłami biotyny (zwanej witaminą H) są żółtka jaj, orzechy, mleko i również drożdże.
Warto zadbać o obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w diecie. Wpłyną one na prawidłowe nawilżenie skóry, zapobiegną jej wysuszeniu i poprawią odżywienie włosów. Ważne jest, aby dietę, której zadaniem jest poprawić stan włosów, stosować stale. Wygląda włosów powinien poprawić się, co będzie widoczne dopiero po 3 miesiącach żywieniowej kuracji.

Nessun commento: