W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie. Chodzi o to by, nauczyć się tańczyć w deszczu. Vivian Green

2011/07/09

limoncello

Włoski likier cytrynowy.

skladniki:

pół litra wody, przegotowanej i wystudzonej,
pół litra spirytusu 90% (może być słabszy),
pół kg cukru,
5 dużych cytryn,

Dobrze umyte cytryny obieramy cieniutko ze skórki (nie może być białego miąszu), skórkę kroimy w kawałki i wrzucamy do dużego słoja. Zalewamy wodą oraz spirytusem, dodajemy cukier. Zamykamy słój na 40 dni, ale musimy pamiętać, aby co jakiś czas słojem wstrząsnąć, żeby składniki się wymieszały. Po 40 dniach odcedzamy zawartość słoja i mamy czystą cytrynówkę. Alkohol przechowujemy w lodówce. Limoncello podajemy schłodzone, a nawet zmrożone.

Nessun commento: