Oto moje dwa skarbki :-)
W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie. Chodzi o to by, nauczyć się tańczyć w deszczu. Vivian Green
2013/01/28
2013/01/26
Wypadanie wlosow
Dużą rolę w wyglądzie włosów odgrywa
stosowana dieta. Ciągłe diety odchudzające, zubażające organizm w
składniki mineralne i witaminy, nie służą włosom. Najgroźniejsze są
diety cud o znacznie obniżonej kaloryczności lub monodiety, polegające
na kilkudniowym spożywaniu wyłącznie jednego produktu np. jabłek. Zdrowa
i zbilansowana dieta wywoła korzystny efekt na włosach. Duże znaczenia
ma biotyna, cynk, żelazo oraz aminokwasy siarkowe. Te ostatnie są
budulcem włosa tworzącym keratynę. Nadaje ona sprężystość, dzięki niej
włosy są wytrzymałe na czynniki fizyczne i chemiczne. Aminokwasy
siarkowe znajdują się przede wszystkim w mięsie, rybach, jajach i
nasionach roślin strączkowych. Brak białka doskwiera przede wszystkim
wegetariankom.
Na prawidłowy przebieg procesu tworzenia keratyny z aminokwasów wpływa cynk.
Jego niedobór może powodować powstawanie łupieżu. Większe ilości cynku
znajdują się w owocach morza, mięsie, jajach i kaszach. Innym związkiem
mineralnym, którego niedobór może powodować wypadanie włosów jest żelazo.
Ważnym źródłem żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego. Czerwone
mięso i podroby są niezwykle bogate w ten pierwiastek, ale jego duże
ilości znajdują się też w drobiu i jajach. Produkty roślinne –warzywa,
świeże i suszone owoce, również zawierają żelazo, jednak w formie gorzej
przyswajanej. Na sprężystość i odporność włosów wpływa także krzem,
którego szukać należy w herbatach zawierających skrzyp polny lub
pokrzywę oraz w produktach mlecznych.
Pielęgnacyjne działanie na włosy
wykazują witaminy z grupy B –zwłaszcza pantenol (wit. B5), oraz biotyna.
Ich niedobór spowalnia porost włosów. Niezwykle duże ilości witamin z
grupy B występują w drożdżach.
Od pewnego czasu picie napojów z dodatkiem drożdży stało się bardzo
popularne. Tworzone są nawet grupy kobiet, które na forach internetowych
dzielą się pomysłami na napoje oraz obserwowanymi skutkami. Źródłami
biotyny (zwanej witaminą H) są żółtka jaj, orzechy, mleko i również drożdże.
Warto zadbać o obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych
i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w diecie. Wpłyną one na
prawidłowe nawilżenie skóry, zapobiegną jej wysuszeniu i poprawią
odżywienie włosów. Ważne jest, aby dietę, której zadaniem jest poprawić
stan włosów, stosować stale. Wygląda włosów powinien poprawić się, co
będzie widoczne dopiero po 3 miesiącach żywieniowej kuracji.
2013/01/23
Banany
Jej Wysokość banan - nie dość, że smaczny to jeszcze superzdrowy i niezastąpiony przy wielu dolegliwościach. Przekonaj się sama!
Ten sycący i słodki owoc, ma delikatny, niemal maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. A ponieważ rzadko wywołuje alergię, jest jednym z pierwszych owoców, jakie dodaje się do posiłków niemowląt. Banan jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską dla starszych dzieci i dorosłych. Jeśli nie jesteś na diecie, jedz jeden owoc dziennie, gdy się odchudzasz – co drugi dzień.
O niezwykłych właściwościach banana
Wzmacnia serceRegularne jedzenie bananów chroni układ krążenia. Owoce są bowiem źródłem potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Prócz tego zawierają niemal tyle samo pektyn, co jabłka. Dzięki temu mogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy.
Na dobranoc
Koktajl z banana i szklanki mleka ułatwia zasypianie. Taki drink jest dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen.
Superpamięć
Dieta bogata w banany wspomaga układ nerwowy. Średni owoc zawiera niemal tyle samo magnezu, co garść orzechów. Pierwiastek ten bierze udział w dostarczaniu energii dla mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację.
Dla mięsożerców
Wzbogacenie menu w banany ułatwia odkwaszenie organizmu. Owoc zawiera sporo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych o właściwościach alkalizujących, które neutralizują zakwaszające działanie mięsa, ryb i jajek.
Na biegunkę
Dojrzałe owoce (te z ciemnobrązową skórką) mogą być lekiem przy kłopotach trawiennych. Działają bowiem zapierająco, zwalczając biegunki. Zmiksowany miąższ jest ponadto łatwostrawny i nie obciąża podrażnionych jelit przy chorobach przewodu pokarmowego.
Na wzmocnienie
Jedzenie przynajmniej jednego banana dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację. To nie tylko źródło energii, ale również wielowitaminowa pigułka zalecana rekonwalescentom, a także osobom niedożywionych, np. chorym na anoreksję.
Po ćwiczeniach
Bananowa przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin C i E neutralizujących wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.
Przy zgadze i wrzodach
Banany to skuteczny środek na zgagę. Lekko niedojrzałe, zielonkawe owoce mogą też zapobiegać wrzodom. Ich miąższ zawiera dużo skrobi, która wyścieła błonę śluzową żołądka, chroniąc ją przed uszkodzeniami wywołanymi przez soki trawienne.
Uwaga! Jedzenie bananów nie wszystkim wychodzi na zdrowie. Powinni o tym pamiętać diabetycy. Owoc ten ma sporo cukrów i wysoki indeks glikemiczny - 65. Bananów lepiej unikać także przy dnie moczanowej. Po zjedzeniu owocu w organizmie powstaje dużo kwasu moczowego nasilającego objawy choroby.
/ART. z VITA/
Iscriviti a:
Post (Atom)